Finalisterna till Guldkransen 2024

Tre framstående ledare inom vård och omsorg har valts ut som finalister för Guldkransen 2024. Dessa individer har alla en sak gemensamt – en brinnande passion för att förbättra vården och skapa en trygg och motiverande arbetsmiljö för sina medarbetare.

I denna artikel får vi höra mer om deras resa, utmaningar och vad som gör dem stolta i sina ledarskapsroller.

Lilian Hansson – Med hjärtat för kommunens invånare

Porträtt Lilian Hansson.Lilian Hansson, Avdelningschef vård och omsorg, Tjörns kommun

Berätta om dig och din roll, Lilian: – Jag bor på Tjörn, en plats jag älskar med närhet till havet och naturen. Jag har arbetat länge inom kommunal verksamhet och drivs av att möta människor och skapa förändring. Det är viktigt för mig att se människor med ett positivt synsätt, och jag strävar alltid efter att göra skillnad för både medarbetare och invånare i kommunen. Jag tror på värderingsstyrt ledarskap och vill att mina medarbetare ska känna sig stolta över det fantastiska arbete de gör.

Hur känns det att vara finalist till Guldkransen 2024? – Det känns helt fantastiskt! Jag är både stolt och tacksam. Efter många år i yrket känns det som en bekräftelse på att jag gör något rätt. Det värmer att få uppskattning för det arbete vi tillsammans har åstadkommit.

Vad utmärker ditt ledarskap? – Värme, trygghet och tydlighet är viktigt för mig. Jag gillar att arbeta med ett helikopterperspektiv och se de större sammanhangen. Jag vill inspirera mina medarbetare att känna stolthet i sitt arbete och att vi tillsammans bidrar till kvalitativa insatser. Mitt ledarskap är också väldigt lösningsorienterat – jag tror att det mesta går att lösa om vi är öppna och samarbetar.

Vilka utmaningar ser du i din roll? – Utmaningarna är många, från en åldrande befolkning till personalbrist och digitalisering. Men jag ser också möjligheter i dessa förändringar. Genom att satsa på ett mer inkluderande ledarskap där medarbetarna får större utrymme, kan vi tillsammans skapa en flexibel organisation som möter framtidens behov.

Vad är du mest stolt över från det senaste året? – Jag är väldigt stolt över att vi har skapat en dynamisk organisation som rör sig med förändringarna i vår omvärld, och att vi fortsatt leverera kvalitet trots begränsade resurser. Att vi också har inspirerat boenden utanför Sverige genom vår modell är en enorm stolthet för mig.

Silvia Marinkovic Vejzovic – Nattsjuksköterskornas trygga ledare

Porträtt Silvia Marinkovic Vejzovic.
Silvia Marinkovic Vejzovic, Sektionschef, Nattorganisation, Malmö stad

Berätta om dig och din roll, Silvia: – Jag har en bakgrund som distriktssjuksköterska och har sedan 2014 arbetat inom äldreomsorgen i Malmö stad. Jag är chef för nattsjuksköterskorna som täcker hela staden och har ansvar för patienter inom särskilda boenden, hemsjukvård och LSS, bland annat. Det är ett omfattande uppdrag, och jag jobbar för att vi ska vara tillgängliga och leverera vård av högsta kvalitet, oavsett tid på dygnet.

Hur känns det att vara en av finalisterna? – Det känns helt overkligt men också otroligt kul och hedrande! Det är en fantastisk känsla att komma så långt i nomineringen, och det stärker mig i mitt fortsatta arbete.

Vad utmärker ditt ledarskap? – Jag är engagerad, lyhörd och genuint intresserad av människor. Jag drivs av att ständigt förbättra vårt arbete och skapa trygghet och tillit i teamet. Prestigelöshet är viktigt för mig, och jag satsar allt på mina medarbetare – det är de som är nyckeln till vår framgång.

Vilka utmaningar och möjligheter ser du i din roll? – En stor utmaning är bristen på sjuksköterskor och undersköterskor, särskilt på natten. Dessutom är omorganiseringar där nattperspektivet inte inkluderas alltid en kamp. Men en stor möjlighet jag ser är att lyfta och synliggöra nattens arbete och därigenom påverka vården positivt.

Vad är du mest stolt över från det senaste året? – Jag är stolt över att ha byggt ett starkt, självgående team som samarbetar otroligt bra. Vi har kommit långt sedan den tid då gruppen var splittrad, och idag fungerar vi som ett väloljat maskineri. Jag är också väldigt stolt över mina nattsjuksköterskor – de gör ett fantastiskt arbete och håller hela staden trygg under natten.

Sara Blomgren – Framtidens ledare inom palliativ vård

Porträtt Sara Blomgren.Sara Blomgren, Enhetschef, Palliativvårdsavdelningen Helsingborg (Region Skåne)

Berätta om dig och din roll, Sara: – Jag började inom vården 2001 och har sedan dess utvecklats från undersköterska till specialistsjuksköterska inom palliativ vård. Jag fick mitt första chefsjobb 2020 och har varit chef för en palliativvårdsavdelning sedan 2022. Jag älskar att se människor växa och drivs av att tänka nytt och skapa utveckling både för personalen och för patienterna.

Hur känns det att vara en av finalisterna för Guldkransen 2024? – Det är stort och jag känner mig otroligt smickrad och stolt. Att mina medarbetare har valt att lyfta mig betyder väldigt mycket, och jag är stolt över vad vi har åstadkommit tillsammans. Det är en bekräftelse på att vi är på rätt väg.

Vad utmärker ditt ledarskap? – Jag är en närvarande chef som leder med hjärta och omtanke. För mig är det viktigt att skapa förutsättningar för att mina medarbetare ska kunna växa och utvecklas. Jag vill också att vi ska ha roligt på jobbet och fira framgångar, både stora och små. Att sätta guldkant på medarbetarnas vardag är en självklarhet för mig, precis som de gör för våra patienter i deras mest sårbara stund i livet.

Vilka utmaningar och möjligheter står du inför? – En stor utmaning framöver är implementeringen av det nya journalsystemet SDV, som kommer att revolutionera vården i Skåne. Jag ser också stora utmaningar med att rekrytera och behålla personal, men jag tror att vi genom att nätverka och samverka kan göra vården mer attraktiv.

Vad är du mest stolt över från det senaste året? – Jag är stolt över att vi har skapat en trygg arbetsmiljö där medarbetarna vågar uttrycka sina åsikter och respekterar varandras olikheter. Vi har också lyckats öka beläggningen på vårdplatserna, vilket innebär att vi kan hjälpa fler patienter med palliativa vårdbehov. Dessutom är jag stolt över att vi vann "Hälsosprånget", en tävling som uppmuntrar till hälsa och välmående på arbetsplatsen.

Sammanfattning

Dessa tre finalister – Lilian, Silvia och Sara – representerar olika områden inom vård och omsorg, men de har alla ett gemensamt mål: att göra skillnad för sina medarbetare och patienter. Genom starkt ledarskap, kreativitet och genuin omtanke har de skapat arbetsmiljöer där medarbetare och vårdtagare trivs och utvecklas.

Den 17 oktober kl. 15:00 koras årets Guldkransen-vinnare. Missa inte prisutdelningen som sänds live på Facebook

Vi önskar alla finalister ett stort lycka till!