Fler nyheter
Vård & Omsorg 15 augusti 2023

Priset har gjort Lena till en bättre och tryggare chef

Lena Mattsson är Sveriges bästa chef inom vård och omsorg 2022. I höstas tog hon emot utmärkelsen Guldkransen i Stockholm. Läs om hur hennes år som vinnare har sett ut och hur det påverkat hennes ledarskap och arbete.
Hur var det att komma tillbaka till jobbet efter prisutdelningen i Stockholm?

– Det var jätteroligt! Det var glädje på avdelning 30A där jag arbetade, och fick flera gratulationer från medarbetarna. Blev uppmärksammat på sjukhuset och flera olika tidningar hörde av sig för intervjuer, vilket var både roligt men också lite nervöst.

Hur firade du utmärkelsen privat?

– Direkt efter prisutdelningen åkte jag och en vän till Gamla stan och åt på restaurang och skålade vinsten med lite bubbel. Sedan var det mycket samtal och sms från både vänner, bekanta och arbetskollegor som man delade glädjen med.

Det har varit ett annorlunda år.

Hur har ditt vinnarår varit hittills?

– Det har varit ett annorlunda år. Guldkrans-vinsten har haft stor betydelse för mig i många olika sammanhang. Mitt självförtroende har ökat och jag känner mig tryggare i den rollen jag har, vilket jag tyckt har varit svårt förut. Till exempel pratade jag om Modigt ledarskap på ett av Akademiska sjukhusets stora chefsmöten - ett viktigt ämne att lyfta - något jag nog inte vågat för ett år sedan eftersom jag inte är så bekväm med att prata inför människor. Jag har även tackat ja till att vara en av talarna i Akademiska sjukhusets podd i sommar 2023 som sänds den 8 augusti.

Utmärkelsen har betytt mycket för mig och mitt självförtroende.

Vad har utmärkelsen betytt för dig som yrkesperson? 

– Utmärkelsen har betytt mycket för mig och mitt självförtroende. Ända sedan barndomen och i flera år i vuxen ålder har jag tampats med min blyghet. Blygheten har gjort att jag inte alltid haft det bästa självförtroendet och det gör mig ofta självkritisk. Att vinna Guldkransen har ökat mitt självförtroende och gjort att jag vågat prova saker som jag finner är jobbiga, till exempel prata inför en stor publik.

Alla intervjuer jag gjort med olika tidningar har också gjort att jag reflekterat mycket över vilken chef/ledare jag är och vad jag önskar vara mer utav i framtiden. Att vinna priset har inte enbart inneburit att jag blivit glad och tacksam, utan det har också gjort mig till en bättre ledare/chef.

I oktober ska 2023 års bästa vård- och omsorgschef koras med Guldkransen och du sitter i juryn. Vad hoppas du se bland nomineringarna?

– Jag vill gärna se en vinnare med ett inkluderande ledarskap, alltså att medarbetarna får möjlighet att påverka och utveckla sin verksamhet. Likaså att den som vinner vill och prioriterar att skapa goda arbetsförutsättningar för sina medarbetare.

Varför tycker du att det är viktigt att nominera till Guldkransen?

– Det är svårt att rekrytera chefer till vården idag. Därför är det viktigt att vi lyfter denna viktiga roll och synliggör den. Guldkransen är ett tillfälle att hylla chefer i landet för det arbete de gör i dagens tuffa bransch inom vård- och omsorg. Jag hoppas att fler blir inspirerade och vill söka chefstjänster! Att vara avdelningschef inom sjukvården tycker jag personligen är det bästa jobbet - jag har aldrig ångrat att jag tackade ja till en chefstjänst en gång i tiden.

Nominera till Guldkransen 2023