Fler nyheter
Medlemsnyhet 15 april 2024

Chefsintervju: Inom Scouterna har vi höga krav på självledarskap

Scouternas utvecklingschef Anna Lindgren om hållbarhet som drivkraft i organisationen: Utan människor har jag ju inga resurser.
Anna Lindgren. Foto: Susanne Kronholm.

I Scouterna är social hållbarhet allt. Både målet och syftet med verksamheten: att utveckla barn och unga till trygga och ansvarsfulla medborgare. Och det enda sättet att driva verksamheten, menar Anna Lindgren, utvecklingschef på Scouterna och en av 60 anställda.

– Min viktigaste resurs är människor, deras hjärnor och hjärtan. Om inte de fungerar har jag inte mycket till resurser.

Hon är chef för 15 anställda, men den absoluta majoriteten av arbetsstyrkan är de ideella medarbetarna i landets tusen scoutkårer.

– Vi jobbar väldigt integrerat med vår ideella verksamhet, även på systemnivå. Därför är den fråga Scouterna ständigt brottas med: Hur organiserar vi arbetet för att det ska vara roligt, utvecklande och hållbart? Engagemang och glädje är inte bara det värde medlemmarna ger Scouterna – det är också den ersättning de får för sitt arbete. Finns det inte faller verksamheten samman.

Att skapa en hållbar arbetsbelastning i en verksamhet där alla vill mycket och det alltid går att göra mer – det är Anna Lindgrens största utmaning. Samtal är det främsta verktyget:

– Det gäller att skapa en relation och ett tryggt klimat för samtal om balans och stress. Det är höga krav på självledarskap här.

Men också på kollegialt ledarskap. Det är viktigt att kunna dela erfarenhet och bolla problem om det komplexa och stora uppdrag de har.

– En del av våra anställda är också ideellt engagerade i Scouterna och då är utmaningen större för då är det en del av ens identitet.

Tydlighet är också viktigt. Scouterna jobbar mycket och aktivt med ramverk och policyer, checklistor och kunskapsstöd.

Är social hållbarhet viktigare för er än för andra företag?

– Kanske enklare, eftersom det är så naturligt. Det är mycket svårare att bygga det förändringsarbetet top down.

Annas tre tips till chefer

  1. Lev livet levande.
  2. Ta ansvar för dina begränsningar.
  3. Gör medvetna, bra val.

Anna Lindgren

Ålder: 52 år.
Familj: Maken Göran, döttrarna Sara 25 och Agnes 21.
Bor: Gröndal, Stockholm.
Karriär i korthet: Magisterexamen i företagsekonomi. Scouterna sedan 2019, verksamhetsutvecklingschef och biträdande generalsekreterare på Korpen 2010–2019, verksamhetsledare på Sisu Idrottsutbildarna 2007–2010, projekt- och teamledare Friluftsfrämjandet 2004–2007, teaterproducent.
Medlem i Ledarna: Länge, sedan 2015.

Artikeln är publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef nr 4, april 2024.

Mer på ämnet

Vill du också ha tidningen Chef direkt hem i brevlådan? Läs mer och bli medlem.