Chefsintervju: Se AI som din juniora medarbetare
Hannes Sjöblad är grundare av Syndata som skapar syntetisk data genom artificiell intelligens.
– Fast jag ogillar egentligen begreppet AI, vi är ännu långt från verklig maskinintelligens. Jag säger hellre ”smarta system”.
Syndatas lösning baseras på så kallade GAN, generativa motståndarnätverk, som tränar varandra i att känna igen och skapa mönster i data.
– På detta sätt skapar vi stora dataset med påhittad data som annars faller under GDPR, till exempel kund-, patient- eller transaktionsdata. Vår genererade data innehåller samma statistiska information som ursprungsdatan, men inga riktiga personuppgifter och kan därför användas fritt. Våra kunder använder den för att träna egna maskininlärningssystem, förklarar han.
AI innebär ett paradigmskifte
AI är ett teknikskifte som ledare inte kommer undan, hävdar han och jämför med när elektriciteten kom.
– Det är ett paradigmskifte som förändrar hela samhället – kommunikation, vård, utbildning, med flera branscher. Smarta system kommer att finnas överallt.
Han exemplifierar med en vanlig uppgift för chefer: Schemaläggning.
– Ett AI-verktyg som får rätt data kan skapa ett optimalt arbetsschema för hundratals medarbetare enligt allas individuella krav och önskemål på några sekunder.
Som en junior medarbetare
Men det gäller att veta AI-systemens begränsningar.
– De spottar ur sig mycket jobb på kort tid, men det måste kvalitetsgranskas. AI är som en junior medarbetare: Ambitiös och högproduktiv, men omdömeslös och utan förståelse för sammanhanget. Chefer behöver coacha AI, precis som vi leder medarbetare. Det är bara vi människor som har en känsla för rätt och fel.
Chefens roll blir helt enkelt att vara mycket mer människa, omdömesgillt granska och styra algoritmerna.
– Risken är att man inte mäktar med att ta det till sig. Men förändringen är oundviklig och för att tillvarata den måste vi bejaka den. Vi är mitt i en makalös produktivitetsrevolution. Se möjligheterna – då blir det lättare, rentav lustfyllt, att vara med och driva utvecklingen!
3 AI-frågor för ledare
- Vilka AI-verktyg i din bransch är billiga, tillgängliga och fungerar?
- För att avdramatisera omställningen, hur kan vi se AI-systemen som medarbetare?
- Den mentala inställningen är viktig. Hur pratar vi om AI i vår organisation – möjlighet eller hot?
Hannes Sjöblad
Ålder: 46 år.
Bor: Stockholm.
Familj: Ja.
Gör: Startar, investerar i och driver teknikbolag. Förändringsledare på innovationshubben Epicenter.
Karriär i korthet: Civilekonom från Handels, tio års karriär i medie- och finansbranscherna, de senaste tio åren techentreprenör.
Medlem i Ledarna: Cirka 15 år. Som småföretagare och giggare växlar jag mellan att vara arbetstagare och arbetsgivare. Ledarnas styrka som fackförbund är att förstå den dualiteten.
Artikeln är publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef nr 4, april 2023.
Läs mer om AI: Utforska med omdöme är människans AI-roll
Vill du också ha tidningen Chef direkt hem i brevlådan? Läs mer och bli medlem.