Fler nyheter
Medlemsnyhet 13 mars 2024

Kollektivavtal är basen – bygg på efter behov

Det lättaste sättet att säkra pension och försäkringar är att arbeta på ett företag som har kollektivavtal. Utöver det finns olika saker att ha koll på. Här får du reda på vad.
Anna Bellman.

Anna Bellman är ansvarig för information om pension och försäkringar på Ledarna. Hon menar att det finns ett enkelt sätt att skaffa sig en grundtrygghet på båda dessa områden:

– Om företaget du jobbar på har kollektivavtal – då säger jag grattis, du har därmed en grundtrygghet, säger hon.

Det finns också företag som inte har kollektivavtal, men säger sig erbjuda pensionsvillkor som är likvärdiga med kollektivavtalens.

– I de fallen bör du titta lite noggrannare på vad det innehåller.

Om du är i en position att förhandla kan du snegla på kollektivavtalet och få likvärdiga tjänstepensionsvillkor som det ger. Pension är en viktig del av ett förmånspaket, menar Anna Bellman.

Enkelt att få koll

Ett enkelt sätt att få koll på sin pension är att gå in på minpension.se. Där kan du göra en pensionsprognos och se hur du behöver spara för att uppnå den nivå du vill ha som pensionär. Viktigt att tänka på är att det finns olika sätt att pensionsspara. Du kan amortera av bolån för att sänka framtida kostnader, löneväxla och få högre pensionsinbetalning mot lägre lön och i största allmänhet spara pengar i olika former.

En annan pensionsfrämjare är att etablera sig tidigt på arbetsmarknaden och fortsätta jobba. Det är också viktigt att utbilda sig eftersom utbildning som regel ger högre lön, och därmed högre pensionsavsättning. Lönearbete ökar både den allmänna pensionen och tjänstepensionen. Och de pensionspengar som betalas in när du är 25 år har längre tid på sig att förräntas än när du är 40.

– Du ska såklart utgå från din livssituation, i vissa perioder kan det vara viktigare att ha pengar här och nu än senare i livet.

Välj försäkringar som passar dig

Att utgå från den egna situationen gäller även försäkringar, menar Anna Bellman. Det är bra att skaffa dig en samlad bild av ditt försäkringsskydd, men vilka försäkringar du behöver avgörs av det liv du lever. Kollektivavtal och medlemskap i fackförening ger en viss grundtrygghet försäkringsmässigt för arbetslöshet, dödsfall, sjukdom, olycksfall. När man är på jobbet – sin fritid får man försäkra själv.

– Som medlem i Ledarna ingår en inkomstförsäkring vid ofrivillig arbetslöshet på 150 dagar för en månadslön upp till 80 000. Du kan även teckna frivilliga tilläggsförsäkringar.

ersättningskollen.se, en tjänst som skapats av AFA, Svensk Försäkring och Försäkringskassan, kan du få koll på vad du får för ersättning vid sjukdom eller olycksfall.

Försäkring för hög chef och egenföretagare

Just höga chefer och egenföretagare kan dessutom även ha behov av en ansvarsförsäkring, som arbetsgivaren eller ens företag tecknar. Likadant kan det vara bra att ha en sjukvårdsförsäkring som kan få dig tillbaka till arbetet snabbare om du skulle bli sjuk.

Det – och kollektivavtal – kan även vara bra argument för en chef som rekryterar för att locka personal, påpekar hon.

Se över och ändra efter behov

Både pensionsupplägg och försäkringar behöver du se över ibland, kanske inte varje år, men när det händer saker i livet, menar Anna Bellman.

Efterlevandeskydd till exempel. När barnen är vuxna kanske efterlevandeskydd inte behöver vara lika högt som när de var små. Om det sänks kan försäkringspremien minska och görs det inom din tjänstepension kan andelen av pension som går till dig själv öka. Vid en skilsmässa kan man behöva ändra vem som ska få efterlevandepengarna.

– Kollektivavtal är en säker bas. Sedan utgår du från ditt liv och dina behov. Och ser över pension och försäkringar när det sker förändringar i livet.

Ledarna får inte ge konkreta ekonomiska råd om pensionsval eller försäkringar, men organisationen Avtalat, som bildats av LO, PTK och Svenskt Näringsliv, har en rådgivningstjänst för privatanställda.

– Den kan jag rekommendera, säger Anna Bellman. Du hittar den på avtalat.se.

Tänk på det här för din pension

1. Se till att du omfattas av kollektivavtal.

2. Gå in på minpension.se och gör en prognos.

3. Uppdatera utifrån din livssituation.

Läs mer om pension

Artikeln är publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef nr 3, mars 2024.

Vill du också ha tidningen Chef direkt hem i brevlådan? Läs mer och bli medlem.