Mät, analysera, reagera – och agera!
Den sociala hållbarheten på svenska arbetsplatser är relativt god och det går åt rätt håll. Det säger Tina Ekström, vd på Nyckeltalsinstitutet som sköter hr-redovisning och analys av siffrorna åt 400 svenska företag. Deras statistik omfattar 800 000 medarbetare, vilket motsvarar 15 procent av Sveriges arbetande befolkning.
I den rapportering som måste in till arbetsgivares hållbarhetsrapport finns bland annat andel tillsvidareanställda, sjuktal, frisktal, uppgifter om kompetensutveckling och rehabprocesser samt jämställdhetssiffror. Kraven lär öka med nästa EU-direktiv.
Andra mått hon också rekommenderar för de chefer som är intresserade av att hålla koll på hållbarheten i företagets sociala arbetsmiljö är hur många medarbetare varje chef ansvarar för.
– Det är en viktig faktor för att hålla sjukfrånvaron nere. Storlek på arbetsgrupp driver också sjukfrånvaro, särskilt långtidssjukfrånvaro.
I Nyckeltalsinstitutets statistik syns en tydlig genusaspekt: I mansdominerade verksamheter är snittet åtta anställda per chef, i kvinnodominerade är det 20.
Den som vill stärka den socialt hållbara arbetsmiljön bör också arbeta för mångfald och heterogena strukturer.
– Homogena grupper innebär en risk för ökande sjuktal och osunda kulturer.
Andra bra mått är hur mycket tid som läggs på kompetensutveckling av varje medarbetare och hur många medarbetare som rekryteras vidare till nya roller inom företaget.
– Återvändare, antalet personer som lämnat företaget men kommer tillbaka, är också ett intressant nyckeltal.
Vilka fallgropar finns när det gäller att mäta socialt hållbar arbetsmiljö?
– Det värsta är att rapportera och mäta men inte reagera och agera på resultaten, säger Tina Ekström.
Artikeln är publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef nr 4, april 2024.
Läs mer
- Därför lönar det sig med social hållbarhet
- Chefsintervju: Inom Scouterna har vi höga krav på självledarskap
Vill du också ha tidningen Chef direkt hem i brevlådan? Läs mer och bli medlem.