Fler nyheter
Medlemsnyhet 22 november 2023

Omställningsstudiestöd: En unik möjlighet till generöst stöd

Det gäller att vara ute i god tid och med en väl förberedd ansökan om du ska få del av omställningsstudiestödet. Det kan vi konstatera efter ett drygt år med det nya Trygghetsavtalet.
Tobias Sahlgren.

Tobias Sahlgren är områdeschef för karriär och studier på Omställningsfonden, som omfattar kommunalt och regionalt anställda tjänstemän samt tjänstemän anställda i kommunala bolag. Den är en av åtta omställningsorganisationer.

Hur många chefer har hittills sökt omställningsstöd?

– Vi har ännu inte system för att kunna ta ut den statistiken. Men det är inte särskilt vanligt att chefer söker omställningsstudiestöd. De chefer som gör det vill ofta bygga på kunskap för att gå in i en ny chefsroll. Då gäller det ofta fristående kurser eller en masterpåbyggnad, säger han.

I omställningsstödet ingår ekonomiskt studiestöd från CSN och karriär- och studierådgivning från omställningsorganisationerna. Om du jobbat minst 16 timmar i månaden i 12 månader av de senaste 24 månaderna har du rätt till stödsamtal, via videolänk med omställningsorganisationens rådgivare. Enligt Tobias Sahlgren brukar det bli mellan tre och fem samtal innan personen känner sig klar med vad den ska göra.

– Det är en möjlighet att testa sin idé och se om man kan få det ekonomiska stödet från CSN.

För att få del av det måste omställningsorganisationen skriva ett yttrande om att du uppfyller villkoren. Det statliga CSN-stödet ger 80 procent av din lön för löner upp till nästan 29 000 kronor i månaden under max ett års heltidsstudier (44 veckor). Därför har parterna avtalat om att komplettera stödet för dem med högre månadslön än så.

Omställningsfonden ger ett kompletterande stöd för mellanskillnaden mellan 29 000 och din faktiska lön för löner upp till ett basbelopp (74 300 kr 2023). Det trappas dock ner vid högre lön. Även andra omställningsorganisationer har kompletterande stöd i sina kollektivavtal.

– Studiestöden är pensionsgrundande så detta är en unik och generös möjlighet att kunna vidareutbilda sig mitt i livet, säger Tobias Sahlgren.

I kollektivavtalet finns också ett kortvarigt stöd med 70 procent av din lön i fem dagar. Så korta kurser ger CSN inte stöd för.

Behöver du längre studier än CSN:s 44 veckor, för utbildning som stärker offentlig sektor, kan du få förlängt studiestöd. Med det förlängda studiestödet kan du få som mest 70 procent av din lön år två och 50 procent år tre.

– Tanken med hela stödet är att möjliggöra studier mitt i livet och öka rörligheten på arbetsmarknaden. I offentlig sektor behövs fler chefer.

Ja, det är rätt krångliga regler, och därför är karriärrådgivarna en viktig del i stödet. De långa handläggningstiderna på CSN gör det viktigt att vara väl förberedd och ute i god tid, påpekar han. CSN hanterar ansökningarna i den ordning de kommer in.

– Undersök den arbetsmarknad du vill in på. Sedan gäller det att hänga på låset när nästa ansökningsperiod öppnar, säger Tobias Sahlgren.

Det här är en bestående reform och ansökningen öppnar varje år den 1 oktober för studier som startar i vår och 15 april för studier som startar till hösten.

Vad gör de som inte får besked i tid, törs de börja sin utbildning?

– Den frågan är tuff. Möjligheten finns förstås att börja med vanligt studielån och sedan gå över till omställningsstudiestöd om man får sin ansökan beviljad. 

Tre goda råd när du söker omställnings­studiestöd

  1. Undersök behoven på den arbetsmarknad du är intresserad av.
  2. Ta kontakt med din omställningsorganisation för karriärrådgivning.
  3. Häng på låset med väl förberedd ansökan när CSN öppnar för ny period.

Artikeln är publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef nr 11, november 2023.

Vill du också ha tidningen Chef direkt hem i brevlådan? Läs mer och bli medlem.