Fler nyheter
Medlemsnyhet 16 maj 2024

Sandhya Mathur: Företag kan driva verklig förändring

En hållbarhetsingenjör som blir fabrikschef på Unilever? Självklart. För på stora industriföretag finns stora möjligheter att göra skillnad – på riktigt. Det betonar Sandhya Mathur, etta på FKL-listan 2024.
Sandhya Mathur.

När Sandhya Mathur på hösten 2017 flyttade från 20-miljonerstaden New Delhi till Malmö var det för att följa med sin man på ett tillfälligt uppdrag i Capgemini. Själv tog hon tjänstledigt från sin tjänst som hållbarhetschef med ansvar för miljö- och arbetsmiljö på en av PepsiCos fabriker i Indien. Hon sökte över 40 jobb och ratades eftersom hon inte kunde svenska.

– Det var första gången i mitt liv jag hörde att ingen ville ha mig och jag tog det personligt.

Under ett halvår läste hon SFI. Många timmar tillbringade hon också på stadens bussar bara för att lyssna och försöka förstå språket, samt med Lilla spöket Laban och andra barnfigurer på Netflix.

– Jag bytte ut hela min språkmiljö. Det enda jag gjorde var att studera svenska.

Ett halvår senare hade hon sin första jobbintervju – på svenska – och fick jobbet som hållbarhetschef på Unilevers glassfabrik i Flen. Trots veckopendling valde hon Flen före fortsatta studier i Lund:

– Det bara klickade till när jag kom in i fabriken. Den energi och den stolthet de har för fabriken, som funnits i flera generationer. Jag kände direkt en tillhörighet och tänkte att jag bara måste göra det här.

Lokal hållbarhet

Hållbarhet i det lokala samhället ligger Sandhya Mathur varmt om hjärtat sedan barndomen i Indien. Hon har sett kamp för rent vatten och sanitet, hon har sett sin mamma arbeta för att ge unga kvinnor säkra arbeten på hennes skönhetssalong. På PepsiCo lärde hon sig ”hur allt hänger ihop”, hur företags verksamhet påverkar samhället och världen.

– På GB:s glassfabrik i Flen fick jag en chans att praktisera det jag lärt mig, säger hon.

Efter 18 månader som verksamhets- och hållbarhetschef blev hon fabrikschef med ansvar för en omsättning på runt 1,5 miljarder och 200 anställda med mer än 25 nationaliteter. Glassfabriken i Flen är Unilevers enda i Norden och en del av glassarna görs endast där.

Den mångfald som redan fanns blev en tillväxtfaktor när Sandhya inledde ett samarbete med Arbetsförmedlingen för att ge nyanlända praktik. En del av de som kom blev kvar och de som inte blev det gick därifrån med bättre självförtroende och Unilever på cv:t.

– Då lärde jag mig hur vi som företag kan påverka.

Mångfald och hållbarhet som arbetssätt

De nya fick en fadder som pratade samma språk och blev en brygga till kulturen på arbetsplatsen och i samhället. Faddrarna fick stöd i sin roll med checklistor där mycket av arbetet illustrerades i bilder, vilket hjälpte de nyanlända.

– Många tror att hållbarhet är en kostnad, men jobbar man på rätt sätt är det bra för miljön, för samhället, för medarbetarna och definitivt för businessen. Hållbarhet är inte något vi jobbar med. Hållbarhet är det sätt vi jobbar på.

Vad är nycklarna till att lyckas med det hållbarhets- och mångfaldsarbetet?

– Att man inte gör det bara-för-att. Utan för att få ett bättre resultat. Att den högsta ledningen tror på det och förstår att det är ett långsiktigt kulturarbete.

Verklig inkludering kommer ur nyfikenhet, lyssnande och testande, menar hon. Att testa nya idéer i stället för att dissa dem. Då växer kreativitet och innovation. Ett verkligt hållbarhetsarbete består att tre delar: social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet.

– Och att man jobbar proaktivt i stället för reaktivt. Det gäller att planera materialflöden, design, utbildning för de anställda innan man ens kommer i gång med produktionen.

Själv ser hon sin nyfikenhet och ständiga kunskapstörst som sin främsta drivkraft:

– Jag tävlar mot mig själv och vill alltid bli den bästa versionen av mig själv. Allt jag gör ska vara till nytta för min omgivning och jag vill alltid ge till andra mer än jag själv fått.

Ekosystem för att vara hållbar

För att själv vara hållbar kopplar Sandhya Mathur av med att baka och laga mat. Hon simmar, cyklar och vandrar gärna i den sörmländska naturen med maken. Det är viktigt att ha ”ett ekosystem av människor” som man kan luta sig mot, menar hon, och att hitta sina energikällor och investera i dem.

– Ibland när jag står och bakar kommer de där heureka-stunderna när jag plötsligt ser lösningen på ett problem jag grubblat hela veckan på.

Nu har hon precis flyttat, bytt jobb och snart börjar hon plugga. Hon hade länge sökt ett sätt att läsa en MBA på Oxford i England, om globala företags påverkan på samhället. Så när bryggeriet Heineken erbjöd henne ett fabriksdirektörsjobb i England föll bitarna på plats, och i två år blir det nu till att pendla från Hereford, England, till hemmet i Gnesta.

Det råd hon vill ge andra unga kvinnor är att investera i sig själva.

– Det finns ingen annan Sandhya, jag är unik. Det är du också, tro på det! Identifiera dina styrkor och vad du vill göra och investera i det.

Sandhya Mathur

Född: 1991, New Delhi, Indien.
Roll: Fabriksdirektör.
Organisation: GB Glace, Unilever, nu Heineken.
Familj: Min man. Pappa och bror bor kvar i Indien.
Förebild: Min mamma, som nu gått bort. Hon har haft det otroligt tufft då min bror är autistisk och pappa länge haft Parkinsons sjukdom, men hon drev eget företag i 30 år och hade alltid ett stort leende på läpparna. Hon lärde mig engagemang, lojalitet, och den riktiga definitionen på hållbarhet.
Det har tagit mig hit: Konstant support från familjen, drivkraft att lära mig något nytt hela tiden, passion för att ge tillbaka mer än vad jag har fått, och önskan att bli den bästa versionen av mig själv varje dag.

Tre tips till unga kvinnor som vill bli ledare

  1. Gräset blir grönare där du vattnar det. Tro på dig själv och satsa på din utveckling. Då kommer resultatet.
  2. Våga drömma. Lyft dig från det dagliga, det vanliga och våga drömma om det du önskar. Manifestera positiva tankar, investera din tid i rätt riktning, och din dröm kommer att bli verklighet.
  3. Bygg ditt ekosystem. För att vinna behöver man en stödjande omgivning. Det är mycket svårt och krävande att göra allt själv. Sök stöd från vänner, familj, partner, mentor. Skapa en omgivning du kan hämta positiv energi ifrån.

Mer om Framtidens kvinnliga ledare