Regnbågsfonden: En global kraft för hbtqi+-rättigheter

Världen över ser vi exempel på hur utvecklingen av hbtqi+-personers rättigheter går bakåt. Några som arbetar för att ändra på det är Regnsbågsfonden, där Aaron Kroon är styrelseledamot.

Porträtt Aaron Kroon och pride progress flag.

Aaron Kroon.

Aaron Kroon driver företaget Black Batman och har mångårig erfarenhet inom hr och rekrytering från organisationer som Blocket och Schibsted.

– Jag har engagerat mig i Regnbågsfonden för att kunna bidra och leda förändring inte bara i Sverige, utan även globalt. Med år av erfarenhet från näringslivet vill jag bidra till positiv förändring, säger Aaron Kroon.

Regnbågsfonden startade med tanken att vi kommit långt i utvecklingen för hbtqi+-rättigheter i Sverige och Europa. Fondens grundare, Jonas Gardell, Jon Voss och Arto Winter, ville bidra till en positiv utveckling i andra delar av världen.

Sedan dess har vi sett många bakslag över hela världen, inklusive Europa och även i Sverige. Uganda har infört en lag om dödsstraff för homosexualitet, Polen har infört hbtqi+-fria zoner, amerikanska delstater har infört ”don’t say-gay”-lagar och Ryssland har terroriststämplat organisationer som kämpar för hbtqi+-personers rättigheter.

– I år har lagar som kraftigt försämrat situationen för hbtqi+-personer röstats igenom i exempelvis Ghana och Irak. Regnbågsfonden arbetar både med stöd till förföljda personer och för långsiktig politisk och samhällelig förändring. Genom att påverka lagar kan vi skapa positiva förändringar och förhindra införandet av lagar som försämrar situationen, säger Aaron Kroon.

Modiga partnerorganisationer

Regnbågsfonden har många partnerorganisationer som drivs av modiga människor, alla banbrytande på sitt sätt.

– En är Radio Ranginkaman i Iran, ett där homosexualitet bestraffas med döden. Radio Ranginkaman sänder radio både online och via satellit, och för många i communityn är det den enda kontaktpunkt de har, säger Aaron.

Han nämner också NC SOS som fick Regnbågsfondens nyinstiftade Regnbågspris tidigare i år. NC SOS arbetar med att evakuera förföljda hbtqi+-personer från ryska norra Kaukasus, där de riskerar att bli fängslade eller till och med dödade. Ett viktigt och farligt arbete.

Globala utmaningar och framsteg för hbtqi+-rättigheter

Aaron ser en global trend där det demokratiska utrymmet krymper och många länder inför lagar som kraftigt begränsar friheter och rättigheter. Den ryska lagen som klassar hbtqi+-rörelsen som terrorister diskuteras nu i flera länder, till exempel Georgien och Turkiet.

Efter att Uganda införde dödsstraff förra året, har situationen försämrats i flera länder i närområdet, till exempel Kenya och Tanzania.

Men det finns också ljuspunkter. Polen går efter valet 2023 i en mer positiv riktning när det gäller hbtqi+-rättigheter.

– Jag vågar påstå att Regnbågsfonden sitter på unik kunskap om dessa frågor som ledare och företag kan dra nytta av i sitt arbete med mångfald och inkludering. Som ledare är jag övertygad om att det är vår plikt att använda vår makt och vårt inflytande för att skapa verklig positiv förändring för andra, och jag tror att allt fler delar denna vision med oss, avslutar Aaron.

Starkare tillsammans

Den här artikeln publiceras i samband med att Stockholm Pride 2024 genomförs. Som chef har du ett ansvar året runt för att arbeta för mångfald, inkludering och alla människors lika värde.

2024 års tema för Stockholm Pride är Starkare tillsammans:

Med årets tema vill vi påminna om de allra viktigaste principerna av vårt community och i förlängningen även en av de grundläggande principer som den svenska demokratin vilar på: alla människors lika värde, alla människors rätt att vara den en är och alla människors rätt att älska den en vill. Om dessa rättigheter kan ifrågasättas för en människa så kan de även ifrågasättas för oss alla. Detta kan aldrig accepteras.